صنعت ساختمان سازی
صنعت ساختمانسازی چیست؟
از زمان پیدایش بشر امروزی تا کنون بشر به دنبال یافتن یک مکان یا سرپناه برای زندگی خود بوده است. به دنبال همین مساله هم صنعت ساختمانسازی به عنوان یک صنعت ساخت سازههای سنتی تا مدرن به فعالیتش ادامه میدهد گرچه این صنعت در گذشته بسیار کند بوده و با موانع بسیاری در مقابل خود روبرو بوده است که این امر بهرهوری صنعت ساختمانسازی را زیر سوال میبرده اما امروزه با ورود فناوری به آن رشد چشم گیری داشته و ساخت ساختمانها سریعتر از پیش انجام میگیرد.
ساختمان یا بنا سازه ای است که برای سکونت و به عنوان سرپناه یا برای کار ساخته می شود که محیط را به دو بخش درون و بیرون تقسیم می کند. در معنای کلی هر سازه ای را می توان ساختمان نامید. منظور از ساختمان، بناهای ساخته شده با مصالح بنایی همچون سیمان، آجر، گچ، آهن و… می باشد.
"برخی از ساختمان ها را از نظر بلندی که دارند طبقه بندی می کنند مثلا به ساختمان هایی که بلندی آنها از اندازه مشخصی بیشتر باشد، ساختمان بلند مرتبه می گویند. همچنین به ساختمان های بسیار بلند برج یا آسمان خراش گفته می شود و به ساختمان های بزرگ با ارزش قدیمی بیشتر، عمارت می گویند."
ساختمان ها بر اساس اهمیت و کاربرد به چهار گروه اصلی تقسیم بندی می شوند که عبارت اند از:
- ساختمان با اهمیت خیلی زیاد: مراکز آتش نشانی، بیمارستان ها، مخابرات، نیروگاه ها، برج های مراقبت،تاسیسات آب رسانی، مراکز کمک رسانی، رادیو و تلویزیون، تاسیسات انتظامی و… .
- ساختمان با اهمیت زیاد:این ساختمان ها نیز به 3 دسته تقسیم می شوند:
- الف) آن دسته از ساختمان هایی که خرابی ناشی از آن موجب تلفات جانی و مالی زیادی می شود مثل فروشگاه های بزرگ، مدارس، سینماها و… .
- ب) آن دسته از ساختمان هایی که باعث از دست رفتن ثروت ملی می شوند مثل مراکز نگهداری اسناد و مدارک ملی، موزه ها و… .
- ج) آن دسته از ساختمان هایی که موجب آتش سوزی و آلودگی محیط زیست می شوند مثل مراکز سوخت رسانی، پالایشگاه ها و… .
- ساختمان های با اهمیت متوسط: این دسته شامل همه ساختمان های مشمول آیین نامه، به جز ساختمان های اعلام شده در سه گروه دیگر می باشد؛ مانند هتل ها، پارکینگ های چند طبقه، کارگاه ها، ساختمان های صنعتی، ساختمان های مسکونی و اداری و تجاری و… .
- ساختمان های با اهمیت کم: این گروه از ساختمان ها نیز شامل دو دسته می شود که دسته اول مربوط به ساختمان هایی است که خسارت نسبتا کمی از خرابی آنها ایجاد می شود و احتمال بروز تلفات انسانی در آن کم است مثل سالن های نگهداری دام و انبارهای کشاورزی. دسته دوم هم ساختمان های موقتی هستند که بهره برداری از آنها کمتر از دو سال است.
چند شغل مهم در صنعت ساختمان سازی:
مهندس عمران در صنعت ساختمان
طراحی کلی، برنامه ریزی و ساخت یک پروژه ساختمانی که از مهمترین بخشهای صنعت ساختمان است، بر عهده مهندسان عمران است. در واقع مهندس عمران باید از ابتداییترین مراحل ساخت یک سازه تا انتهاییترین مراحل آن را طراحی و پیش بینی کند.
آرشیتکت ( مهندس معمار) در صنعت ساختمان
در مهندسی معماری هنر، تجربه و علم در یکدیگر ادغام میشوند و شاخصه اصلی در این حرفه داشتن ایده و خلاقیت است تا بتوانند یک اثر منحصر به فرد را خلق کنند.
گچکاری ساختمان
گچکار، کار روسازی بدنه داخلی یک ساختمان را با استفاده از متریال ساختوساز انجام میدهد و وظیفه او پوشاندن آجرهای ساختمان با استفاده از گچ سفید است. گچکاری در بخشهای حرفهایتر میتواند یک شغل درآمدزا بوده و به بخشهای تزئینی ساختمانها هم ورود پیدا کند.
کارگر ساختمان در صنعت ساختمان
مشاغل ساختمانی فرصتهای زیادی برای یک کارگر ساختمانی به وجود آورده است و نیاز به آموزش خاصی هم ندارد و تنها داشتن کمی تجربه به این افراد برای پیدا کردن شغل کمک میکند.
برخی از مواد پرکاربرد در صنعت ساختمان
مواد پرکاربرد در صنعت ساختمان بسیار زیاد هستند که اگر قصد ساخت ساختمان یا هر سازه دیگری را دارید باید با آن ها آشنا شوید. همان طور که می دانید اغلب مواد ساختمانی به انواع مایع و جامد تقسیم می شوند؛ چند مورد از پرکاربردترین این مواد خاک، سیمان، میلگرد، بتن، چسب بتن و غیره هستند که در ساختمان سازی کاربرد بسیار زیادی دارند.
سیمان
نقش سیمان در ساخت ساختمان و سازه های دیگر بسیار زیاد است و حکم چسب ساختمان را دارد و به جرئت می توان گفت که ساختمان سازی بدون این ماده، غیرقابل تصور است. این مواد ساختمانی از صفر تا صد ساختمان استفاده می شود و قیمت مناسبی هم نسبت به مواد دیگر دارد. سیمان با ترکیب موادی مانند آلومینیوم اکسید و سیلیسیم تولید می شود. سیمان به صورت پودری بسیار نرم در بسته بندی های کیسه ای در اختیار مهندسان و کارگران قرار می گیرد. برخی سیمان را با چسب بتن برای آب بندی استفاده می کنند و برخی دیگر سیمان را به منظور سفت کاری با بتن ترکیب کرده و سپس در مکان موردنظر آن را استفاده می کنند.
میلگرد
میلگردها اغلب از فولادهای ساختمانی باکیفیت تولید می شوند و اکثراً در فونداسیون ساختمان، سقف، ستون و در برخی از دیوارها مورداستفاده قرار می گیرند. میلگردها انواع مختلفی دارند که هرکدام از آن ها در مکان ها مختلفی مورداستفاده قرار می گیرند. برخی از میلگردها از ترکیب فولاد و آهن ساخته می شود که بسیار محکم هستند. برخی دیگر از میلگردها از آهن و آلومینیوم ساخته می شوند که آن ها را نرم کرده و بسیار پرکاربرد هستند. میلگرد دارای انواع ساده و آجدار است که هر یک به فراخور در صنعت ساختمان مورداستفاده قرار می گیرند
آجر
آجرها معمولاً در کوره با خاک رس و یا سنگ رست تولید می شود؛ اما برخی دیگر از تولیدکنندگان اقدام به ساخت آجر با گل های بسیار ضعیف می کنند که مقاومت آجر را بسیار کاهش می دهد. از سال ها گذشته تا به امروز استفاده زیادی از آجر داشته اند؛ زیرا این مواد ساختمانی ارزان بوده و در دسترس همگان نیز بوده است
بتن
قطعاً می دانید که دو نوع عمده از سازه ها، انواع بتنی و فلزی هستند و اگر بتن مهم ترین ماده ساختمانی نباشد، قطعاً یکی از پنج ماده مهم در ساخت سازه های مختلف به شمار می رود. این ماده در سفت کاری ساختمان به کار می رود که محکم ترین و مقاوم ترین این نوع مواد ساختمانی، بتن مسلح است. بتن ها با توجه به نوع مختلفشان در مکان های مختلف مورداستفاده قرار می گیرند اما در کل برای ساخت پل ها، سدها، کف سازی ها، تونل ها و غیره کاربرد دارند.